Vad är egentligen vin?

Red-Wine-on-Summer-DayOm det på ett enkelt sätt ska beskrivas vad ett vin är, så är detta rent ut sagt en alkoholhaltig dryck som oftast intas till mat eller som en social dryck i samvaro med vänner, familj och bekanta. Viner finns naturligtvis även i alkoholfria varianter på samma sätt som både cider och öl gör nu för tiden. Detta är dock något som inte fanns från början när varken öl, cider eller vin tillverkades, utan något som har skapats för att alla typer av människor ska kunna njuta av dessa drycker. Nu är det väl kanske i sanningens namn inte precis samma sak att dricka dessa i alkoholfri form, vilket faktiskt tar bort en del av dess karaktär.

Om det ska utredas vad ett vin är på ett mera specifikt sätt, så är detta en dryck som enligt tradition skapas på vingårdar. Nu går det förvisso även att göra sitt eget vin, vilket konstigt nog även om monopolet på spritdrycker i Sverige finns inte är olagligt på något sätt. Dessa viner brukar dock inte komma upp i samma klass som de finare vinerna du kan köpa från de erkända vingårdarna. Normalt sett är ett vin en dryck som framställs genom jäsning av en eller flera frukter och bär, där det även kan tillsättas andra olika ingredienser som skapar en helt ny smak och karaktär på vinet.

Ett bra vin som ska framställas går igenom många olika faser under processen från frukt och bär till ett färdigt vin. Här handlar det om att pressa frukter och bär och att dessa ska gå igenom en jäsningsprocess samt att det sedan ska filtreras och klarnas så att det får sin fina färg och rena smak. Rätt och slätt är ett vin en god och trevlig dryck till mat, fester och andra tillställningar eller som enbart kan intas vid en stunds ledig tid i hemmet.