Rekommenderade viner till kött – röda som vita

När man planerar helgens bästa middagsrätter gäller det såklart att ha i åtanke vad som ska drickas till. Det finns många sätt att matcha en maträtt med vin och ofta kommer många rätter med starka rekommendationer. Man förknippar ofta kötträtter med röda viner, men eftersom röda viner ofta har en väldigt tung och speciell karaktär finns det många som faktiskt inte tycker om rött vin. Därför kan det alltid vara bra att fundera över ett vitt alternativ innan du serverar ditt mästerverk, eller helt enkelt anpassa rätten så att den passar flera smaker.

shutterstock_84278026Tungt kött – tungt vin?

Lamm, vilt och kalv klassas som magrare kött medan fläsk och nöt finns både som fetare och magrare kött beroende på vilken del av djuret de kommer från. Nöt-rätterna högrev, entrecôte och bringa är fetare och behöver ett kraftigt vin som en italiensk Barolo eller en klassisk all round-druva som Cabernet Sauvignon. Amarone della Valpolicella är också ett av de typiska, finare vinerna som serveras med en kraftig köttbit. Till lättare kötträtter passar italienska viner. En Sangiovese från distriktet Chianti är medelfyllig och i Valpolicella tillverkas också Ripasso som inte är lika mustig som Amaronen. På momentofood.se kan du hitta mer tips om hur du kombinerar kött och vin.

Lättare köttbitar med ett fräscht vin

Både vilt och kalv fungerar bra ihop med ett lättare, strävt rött eller ett torrt, vitt vin. Den klassiska kalv-rätten Wienerschnitzel är att föredra med ett vitt vin. En tum-regel när du väljer vita viner till kött är att de behöver vara fylliga och smakrika. En Chardonnay från antingen USA eller Frankrike är strävare och lagras på ekfat som matchar köttet bra. För röda viner till dessa lättare kött-rätter passar en Pinot Noir eller Zinfandel – två druvor som är stora i den amerikanska vintillverkningen. Du som vill veta mer kan få vägledning på momentofood.se som bland annat listar appar för mat och vinintresserade.