4 saker att tänka på när du ska anställa sommelier

Det blir allt mer vanligt att restauranger anställer en sommelier, alltså en vinkännare. En sommelier som ska arbeta på din restaurang bör ha kunskap om hur vinet har odlats och framställts, vilket vin som passar till vilken mat samt vara serviceinriktad mot gästerna. Det finns flera utbildningar, både i Sverige och utomlands, som den arbetssökande kan ha gått. Självklart bör även personkemi vägas in när någon ska anställas. En sommelier ska, liksom övrig personal på din restaurang, brinna för mat och dryck, vara professionell samt kunna bjuda gästerna på det lilla extra.

Från druva till färdig dryck

Det handlar inte bara om att kunna rekommendera ett gott vin till restaurangens gäster. En sommelier ska veta hur och var druvorna har odlats, samt hur drycken har framställts. Lite kuriosa är aldrig fel att dela med gästerna. Kunskap tyder även ofta på ett stort intresse. Om du vill överlåta rekryteringsprocessen åt ett företag som är vana vid att ordna rätt person till rätt tjänst, kan du höra med ett bemanningsföretag som Inpeople Sverige AB. Tillsammans med dig arbetar ni fram en profil på den som söker jobbet. Bemanningsföretaget tar sedan hand om processen åt dig.

shutterstock_253285732Mer än bara vin

Många förknippar en sommelier endast med vin. Detta är dock inte helt rätt, en sommelier arbetar övergripande med drycker. Många väljer att inrikta sin utbildning på just vin, men de som har en längre och mer omfattande utbildning har även kunskap om öl, sprit och te. Bemanningsföretaget Inpeople Sverige AB ställer de rätta frågorna under arbetsintervjun, för att du ska få den personal som du letar efter. De saker som är allra viktigast när du letar efter en ny sommelier är kunskap om odling och framställning, vana vid att kunna rekommendera rätt dryck till den mat som gästerna väljer, känsla för service samt att er kemi stämmer.